Steendrukken - Digitaalvideo

Digitaal Videoprodukties Delft
Ga naar de inhoud

Steendrukken

Portfolio
 
GALERIE BABS VOSKUIL

De galerie (inmiddels beëindigd), gelegen aan een van de mooiste grachten in de binnenstad van Delft, bestond één jaar en wilde dat vieren met een tentoonstelling van steendrukken (originele lithografieën) van het bekende kunstenaarsechtpaar Marion van Nieuwpoort en Poen de Wijs.

In het bijzonder vroegen zij aandacht voor hun nieuwste steendrukken die zij speciaal voor deze tentoonstelling in Zwitserland, in het atelier van hun vaste drukker Ernst Hanke, maakten. Twee kleurige prenten, passend bij deze feestelijke gelegenheid
"Footlight" en "Let´s Party".


Bedrijfsfilm Steendrukken


Voor een internationale bedrijfsproduktie over het steendrukken, zijn wij naar Interlaken in Zwitserland geweest.

De opnames hebben plaatsgevonden bij de wereldberoemde steendrukker en kunstenaar, de heer Ernst Hanke. Het vakmanschap van deze steendrukker is uniek in de wereld. Vele grote kunstenaars uit de hele wereld hebben hier hun litho's laten drukken. De heer Hanke verstaat als enige in de wereld de kunst om in vele kleuren te kunnen steendrukken en de techniek om tekeningen op verschillende stenen te dupliceren. Het drukken gebeurt met een steendrukpers van 100 jaar oud.

Voor onze opdracht hebben wij samengewerkt met het Nederlandse kunstenaars echtpaar Marion van Nieuwpoort (†2008) en Poen de Wijs (†2014), welke hun litho’s Marion " Footlight" en Poen " Let's Party"door Ernst Hanke in Zwitserland lieten drukken.


Steendruk

Een van de fraaiste technieken, waarin handwerk en vakmanschap een maximale rol spelen is de steendruk. Met vet materiaal, krijt of inkt, wordt op steen getekend. Bij het afdrukken wordt de steen nat gemaakt en vervolgens met vette drukinkt ingerold; alleen de vet getekende delen pakken de vette drukinkt op en laten zich op papier afdrukken. De vet-water-afstoting laat zich goed toepassen op een vlakgeslepen steen. Er zijn kunstenaars die zowel zelf tekenen als zelf drukken. Maar omdat het drukkersvak zo gecompliceerd is, is het gebruikelijk dat de kunstenaar de steen tekent en het drukken overlaat aan de gespecialiseerde drukker. Een nauwe samenwerking hierbij is van groot belang.

Poen de Wijs en Marion van Nieuwpoort werken bij Steindruckerei Ernst Hanke (Ringgenberg, Zwitserland). Zij maken de tekening rechtstreeks op de steen, zijn bij het drukproces aanwezig, bepalen de kleuren, de volgorde van de drukgangen en maken tussen de drukgangen door de noodzakelijke veranderingen op de steen. Ernst Hanke en zijn assistentes prepareren de stenen, verrichten diverse chemische handelingen, vochten en drogen het papier en bedienen de pers. De drukker Ernst Hanke is internationaal bekend om de hoge kwaliteit die hij levert en vooral om zijn specialisatie in realistische kunst.


<
 
>
Mobiel: +31 (0)6 - 505 21 731 (tot 21:30 uur!)
Telefoon: +31 (0)15 - 889 22 86 (tot 21:30 uur!)
Terug naar de inhoud